Blog

Karácsonyi kültéri dekoráció ötletek

Siklós Barbara
2021.12.08 18:28
Karácsonyi kültéri dekoráció ötletek

A karácsonyi készülődés közben szívünkkel együtt öltöztessük ünneplőbe házunkat, lakásunkat is. De ne csak belülről, kívülről is sugározzuk a karácsonyi hangulatot. Ehhez pedig nem feltétlenül kell égősorral teletűzdelni ajtónkat, tetőnket (mint, ahogy tette ezt Chevy Chase a „Karácsonyi vakáció” c. filmben), néhány könnyen beszerezhető vagy otthon kivitelezhető dekor elemmel emelkedett hangulatúvá tudjuk varázsolni otthonunk külsejét.

Íme néhány ötlet:

 

 

  1. Egyszerű, de nagyszerű karácsonyi ajtódísz
Karácsonyi dekoráció A bejárati ajtó egyszerre ünnepi és elegáns megjelenéséhez helyezzünk egy kisebb méretű fenyőfát egy kaspóban a bejárat mellé. Díszítsük fel a fát fémes csillogású díszekkel, az ajtót pedig rakjuk körbe fenyőágakból készült girlanddal, melyet fényfüzérekkel teszünk még ragyogóbbá. A kopogtató sem kell, hogy koszorú alakú legyen. Vágjunk karhosszúságú fenyőágakat, kössük őket csokorba, majd egy szalaggal kössük át a tövénél. Lógassuk az ajtóra és készen is van az egyedi bejárati díszünk. Végezetül pedig tegyük még szezonálisabbá a bejáratot egy kockás lábtörlővel.

 

  

  1. Alpesi hangulatú, minimalista karácsonyi ajtódísz
Karácsonyi dekoráció Ez a karácsonyi ajtódísz azoknak a szívét fogja megdobbantani, akik szeretik az ikeás, skandináv stílusú minimalista dizájnt. A díszlet megalkotója, Emily Henderson a karácsonyi, télies hangulatot nem a klasszikus formában teremtette meg. Választása kisebb-nagyobb fenyőtobozokra esett, egy kosár rönkfával és egy pár műsíléccel társítva. A koszorú formájú ajtódíszt elhagyta és helyette egy bárki számára könnyen kivitelezhető, egy darab faágból, egy natúr zsinórból és néhány fenyőágból álló díszt alkotott meg.

 

  

  1. Illatos karácsonyi ajtódísz
Karácsonyi dekoráció Ne csak díszítsük, illatosítsuk is karácsonyi kopogtatónkat. Tűzdeljük tele koszorúnkat kellemes illatú alapanyagokkal, melyeket beszippantva karácsonyi hangulatba kerülünk, még mielőtt belépnénk a bejárati ajtón. Rögzítsünk a fenyőágakra szárított narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget vagy csillagánizst. Fokozhatjuk az illathatást karácsonyi ihletésű illóolajokkal is, melyeket a koszorú elemeire csöpögtetünk. Formáját tekintve, nem kell, hogy szabályos legyen. Hagyjuk, hogy néhány szál fenyőág kilógjon, így lesz ajtódíszünk még egyedibb. Ha zárt folyosón helyezkedik el lakásunk, biztosak lehetünk benne, hogy szomszédaink is hálásak lesznek a különleges illat-élményért.

 

  

  1. Szimetrikus karácsonyi ajtódísz
Karácsonyi dekoráció Az ajtónk előtt díszelgő kaspókat télen is hasznosítani tudjuk, különösképpen az ünnepek közeledtével. Szerezzünk be sok, tetszőleges fenyőágat, majd virágcsokorként összefogva, helyezzük a bejárati ajtó két oldalán elhelyezett kaspókba. Ügyeljünk arra, hogy a fenyőágak elég hosszúak legyenek, így ki tudjanak „hajolni” a tartóból. Dobjuk fel az ágakat kedvenc karácsonyfadíszünkkel. A még ünnepibb hatás érdekében a kaspók mellé tegyünk nagy méretű zárt gyertyatartókat. Az ajtódísz és a kaspókban elhelyezett fenyőágak díszei színben passzoljanak egymáshoz.

 

  

  1. Óriás masni karácsonyi ajtódísz
Karácsonyi dekoráció A kevesebb néha több. Sokszor a legegyszerűbb kivitelezésű ötlet a legmutatósabb. Ehhez az óriás masnihoz nincs szükségünk másra, mint egy szélesebb szalagra, tüllre, vagy fényesebb anyagra, melyet levágatunk a boltban a megfelelő méretűre. A szükséges anyag mennyiséghez mérjük le ajtónk szélességét, majd hosszát, melyeket megszorzunk kettővel és hozzáadjuk a masnihoz szükséges hosszt (kb. 2-3 m). Ezek után nincs is más hátra, mint tulajdonképpen ünnepi díszbe csomagolni az ajtót. Ha szeretnénk, a masni közepébe helyezhetünk egy kis méretű fenyőfaágakból készült csokrot, melyet tobozzal díszítünk. A színvilágot tekintve törekedjünk az ünnepi színek használatára: piros, fenyőzöld, arany, ezüst.

 

 

A következő részben beltéri díszítésre adunk ötleteket.

 

 

 

 

Forrás: https://stylebyemilyhenderson.com/; https://www.housebeautiful.com/